Przedsiębiorcy, którzy świadczą usługi gastronomiczne na rzecz osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej i rolników ryczałtowych, są zobowiązani do ewidencji obrotu i kwot podatku należnego za pomocą urządzeń rejestrujących. Na rynku znaleźć można wiele sprzętów służących temu celowi. Na co warto się zdecydować?

Usługi gastronomiczne – kiedy kasa lub drukarka fiskalna online jest wymagana?

Jeszcze do niedawna przedsiębiorcy świadczący usługi gastronomiczne korzystali najczęściej z urządzeń fiskalnych z elektronicznym zapisem kopii. Wraz z wejściem w życie nowych przepisów część z nich została zobligowana do wymiany starych modeli na urządzenia online. Od 1 stycznia 2021 obowiązują one w stacjonarnych placówkach gastronomicznych (w tym tych działających sezonowo), które świadczą usługi związane z wyżywieniem. Podatnik działający w ten sposób nie ma więc innego wyjścia, jak zdecydować się albo na kasę, albo na drukarkę fiskalną online.

Urządzenia rejestrujące online różnią się od klasycznych przede wszystkim tym, że w sposób automatyczny i ciągły łączą się z Centralnym Repozytorium Kas. Cyklicznie przesyłają do systemu różne informacje związane ze sprzedażą czy wykonanymi terminowo przeglądami technicznymi. W efekcie ma to ułatwiać organom skarbowym kontrolę nad poprawnością ewidencji, a także ograniczyć szarą strefę w sprzedaży B2C, co w konsekwencji ma zwiększyć wpływy do budżetu państwa.

Kasa, drukarka, a może kasoterminal? Co wybrać do restauracji lub punktu gastronomicznego?

Przedsiębiorcy świadczący usługi gastronomiczne mogą zdecydować się na wybór albo kasy fiskalnej, albo drukarki fiskalnej. Pierwsza opcja kusi atrakcyjną ceną. Niestety, nie oferuje funkcji, które w gastronomii są niezbędne. To dobra opcja dla niewielkiego foodtrucka lub baru, jednak i w tych punktach nie zawsze okaże się wystarczająca.

Z tego względu wielu przedsiębiorców decyduje się na zakup drukarki fiskalnej z systemem sprzedażowym. Oferuje ona zdecydowanie więcej funkcji niż kasa fiskalna. W efekcie usprawnia pracę punktu i ułatwia zarządzanie nim. Niestety, najczęściej wiąże się ze sporym wydatkiem, na który nie każdy przedsiębiorca może sobie pozwolić.

Na rynku dostępna jest jeszcze jedna opcja, która cieszy się uznaniem wśród właścicieli restauracji in punktów gastronomicznych – kasoterminale. Oferują one więcej funkcji niż kasy fiskalne, a jednocześnie są tańsze niż drukarki fiskalne. Sprawdzają się zwłaszcza w małych i średnich placówkach świadczących usługi gastronomiczne.

Urządzenie fiskalne do gastronomii – jakimi funkcjami powinno się odznaczać?

Żeby urządzenie fiskalne zdało egzamin w restauracji lub punkcie gastronomicznym, musi być wyposażone w określone funkcje. Dzięki temu ułatwi zarządzanie placówką i usprawni jej działanie. Jakich udogodnień nie może zabraknąć?

  1. Obsługa kilku paragonów jednocześnie. Jest niezbędna w przypadku lokalu z barem lub obsługą kelnerską stolików.
  2. Możliwość dzielenia paragonu. Najlepiej, jeśli będzie połączona z możliwością wyboru różnych metod płatności.
  3. Płatność kartą. To już praktycznie standard. Niemniej wciąż istnieją placówki gastronomiczne, w których można zapłacić wyłącznie gotówkę. Taka informacja może odstraszyć wielu klientów. Dlatego nie warto pozbawiać się szansy na zarobek i zainwestować w terminal płatniczy lub kasoterminal.
  4. Możliwość łatwego wystawienia faktury. Jest szczególnie istotna dla klientów biznesowych.
  5. Łatwość modyfikacji bazy towarowej. Menu restauracji może się zmieniać nawet kilka razy w roku. Często opiera się bowiem na sezonowości. Dlatego to przydatna funkcja.
  6. Możliwość wydruku zamówień na kuchni. Ułatwia pracę kucharzy, a także usprawnia proces komunikacji między nimi a kelnerami.

Wybór urządzenia fiskalnego, które będzie odpowiadać specyfice branży gastronomicznej, to duże wyzwanie. Pod uwagę należy wziąć indywidualny charakter lokalu i jego potrzeby. Dzięki wnikliwej analizie z pewnością uda się dokonać optymalnego wyboru. W profesjonalnych sklepach z kasami i drukarkami fiskalnymi nie brakuje bowiem modeli, które dobrze spisują się w gastronomii.

 

Comments are closed.

You may also like